Jak to jest z tłuszczami?
www.ekoszczepienia.pl
Dietetyk Beata Pala
Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Polecane artykuły
Przemysł spożywczy
panele japońskie na wymiar Przemysł spożywczy to bardzo ważna dziedzina przemysłu dotyczy każdego kraju bez wyjątku bez względu na to czy dany kraj w mniejszym czy większym stopniu importuje półprodukty lub produkty tak czy inaczej każdy zajmuje się w jakimś stopniu własną produkcją. Przemysł spożyw
Przemysł wysokiej technologii
lustro do łazienkirolety podtynkowe Przemysł wysokiej technologii jak sama nazwa wskazuje to, ta jego część wykorzystująca najnowocześniejsze rozwiązania. Ta dziedzina gospodarki rozwija się bardzo szybko, coraz rzadziej wykorzystuje się już fizyczną pracę człowieka a zastępują go maszyny i kompute