Jak to jest z tłuszczami?


www.ekoszczepienia.pl
Dietetyk Beata Pala
Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Przeczytaj również: Kardiologia – historia rozwoju dziedziny
Przeczytaj również: Dieta dla pięknych włosów i mocnych paznokci
Przeczytaj również: Światopoglądowe uwarunkowania diety
Polecane artykuły

Stocznia Marynarki Wojennej
czyściki w płyniehttps://www.ditex.com.pl/produkty/monos4 Jednym z upadających obecnie zakładów stoczniowych w Polsce jest Stocznia Marynarki Wojennej, która znajduje się w Porcie Gdynia. Stocznia ta została utworzona w 1922 roku i jest obecnie najstarszą funkcjonującą stocznią polską. Historia stoc

Atrakcyjne wakacje dla nastolatka
www.czarny-maciek.plwarsztaty winiarskie poznań Wakacje dla nastolatka wymagają od rodziców większej kreatywności i zazwyczaj też grubszego portfela, niż jest to w przypadku wakacji dla maluchów. Nastolatek nie ucieszy się bowiem z tygodnia spędzonego w schronisku nad morzem czy obozu harcerskiego.