Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Czy warto stosować tabletki na cellulit?
Jak odżywiać się zdrowo?
Jaka powinna być dieta odchudzająca?