Jak to jest z tłuszczami?


www.ekoszczepienia.pl
Dietetyk Beata Pala
Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Polecane artykuły

Choroby serca
corradomed.plhttps://www.amica.pl/produkty/piekarniki/akcesoria-do-piekarnikow Choroby serca często są bezobjawowe w momencie zachorowania (a bywa, że i przez cały okres trwania choroby), dlatego wielu ludzi w pierwszym etapie choroby nie wie o jej istnieniu, co za tym idzie nie kierują się do specj

Czy na uczelni wyższej czeka nas tylko nauka?
studia II stopniaStudia dietetyczne Poznań W wielu hollywoodzkich produkcjach filmowych, studenci przedstawiani są jako beztroska grupa młodych osób, które zajmują się przede wszystkim imprezowaniem. Wbrew pozorom nie zawsze ten stereotyp bywa błędny, gdyż organizacji nauki i rozkład roku akademicki