Jak to jest z tłuszczami?


www.ekoszczepienia.pl
Dietetyk Beata Pala
Nie sposób odżywiać się z pominięciem tłuszczy. Obok białka oraz węglowodanów są one jednym z trzech kluczowych składników, w jakie powinna obfitować zbilansowana i zrównoważona dieta. W świecie żywności tłuszcze występują w dwóch postaciach.
Po jednej stronie mamy te roślinne, a po drugiej zwierzęce. Jedne i drugie są źródłem kalorii i co ciekawe, kaloryczność tłuszczy zwierzęcych i roślinnych jest w zasadzie taka sama. Wynika z tego, że możemy jedne z nich wyeliminować z naszej diety, ale pod pewnymi warunkami.
Tłuszcze, oprócz tego, że możemy je podzielić na roślinne i zwierzęce, występują w jeszcze dwóch postaciach. Jedne są nasycone, a inne nienasycone. Te pierwsze to z reguły tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło czy smalec, choć nie jest to zasadą.
Do tłuszczy nasyconych zalicza się na przykład olej kokosowy. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, tłuszcze nienasycone (zawsze roślinne) należy zjadać przede wszystkim w postaci surowej, niepoddane obróbce termicznej. Dlaczego tak jest, wyjaśnimy w kolejnym wpisie.
Przeczytaj również: Kardiologia – historia rozwoju dziedziny
Przeczytaj również: Dieta dla pięknych włosów i mocnych paznokci
Przeczytaj również: Światopoglądowe uwarunkowania diety
Polecane artykuły

Dieta kopenhaska
lampa dla dzieckadeskaprojekt.pl Zdaniem niektórych osób, najlepszym sposobem na zgubienie zbędnych kilogramów jest dieta kopenhaska. Inni zaś wyrokują na jej temat, iż jest idealnym sposobem na całkowite rozregulowanie organizmu, które jak wiadomo, nie jest pożądanym zjawiskiem. Okres stosowania te

Dieta ryżowa
stomatolog dziecięcyhttps://kubuku.pl/kategoria-produktu/oswietlenie/ Ryż jest żywieniowym sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy się odchudzają, jako że jest bardzo lekkostrawny. Dieta ryżowa jest w dodatku dosyć rozsądna i bezpieczna, gdyż w ciągu jednego tygodnia kuracjusz traci około jednego ki