Ryż jest żywieniowym sprzymierzeńcem wszystkich tych, którzy się odchudzają, jako że jest bardzo lekkostrawny. Dieta ryżowa jest w dodatku dosyć rozsądna i bezpieczna, gdyż w ciągu jednego tygodnia kuracjusz traci około jednego kilograma.
Należy jednak pamiętać, że dieta ryżowa w żadnym wypadku nie polega na spożywaniu jedynie samego ryżu. Wszystko dlatego, że ten składnik sam w sobie zawiera zbyt mało substancji odżywczych, by móc zaspokoić całościowe zapotrzebowanie na różne składniki.
Tym, którzy postanowili żywić się tylko ryżem grozi choroba beri-beri. Dieta ryżowa dostarcza zaledwie tysiąc kalorii w ciąga dnia.
Podczas jej stosowania zaleca się łączyć ryż z warzywami i owocami, jako że jest to pokarm bogaty w witaminy. W diecie chodzi przede wszystkim o włączanie do jadłospisu tych składników, które są bogate w witaminę B1.
Można tu wymienić ryby, słonecznik, chude mięso, produkty zbożowe z grubego przemiału, orzechy, czy drożdże. Warto zwrócić uwagę, że ryż brązowy jest o wiele bardziej wartościowy niż jego biała odmiana, gdyż zawiera więcej witamin.
Czy warto stosować tabletki na cellulit?
Jak odżywiać się zdrowo?
Jaka powinna być dieta odchudzająca?